26.5.17

LES MUNTANYES DE SANTA EUGÈNIA



El Puig de Son Seguí i el Puig de Santa Eugènia


Santa Eugènia està al peu d’una muntanya sagrada. En realitat podríem dir que són dues aferrades. La més propera, al coster de la qual creix el nucli principal del municipi, s’anomena “es Puig de Santa Eugènia” (240 m) i ja compte amb elements destacables. La segona, “es Puig de Son Seguí,  més gran i més alt (320m) s’ha de dividir amb el municipi de Santa Maria. 

Puig de Son Seguí


A la part de Santa Maria s’hi troba l’ermita de Son Seguí, on els dos pobles (Santa Maria i Santa Eugènia) i les localitats de Pòrtol i sa Cabaneta  de Marratxí, s’hi troben el diumenge de l’Àngel, fent el “pa amb caritat”. Però cada un té el seu espai reservat al voltat de l’ermita i no es mesclen. A la capella que està dedicada a la Mare de Déu de la Pau, fins l’any 2000 hi havia una crani de calavera de persona que deien que era el d’un ermita i, a vegades, suava sang. El crani fou robat i mai s’ha sabut res més d’ell. 

Ermita de Son Seguí


A la part més alta d’es Puig de Santa Eugènia” hi ha un monument dedicat al Sagrat Cor de Jesús. 
 
monument al Sagrat Cor de Jesús
En el coster sud d’aquest mateix Puig, amb unes escales que surten del camí cap a Ses Olleries hi ha una cova amb la imatge de la Mare de Déu de Lourdes. 

Gruta de Lourdes


Entre “es Puig de Santa Eugènia” i “es Puig de Son Seguí” hi ha el comellar de Son Maig que recull molta d’aigua i fa que les coves que es troben a la falda de les dues muntanyes tenguin fonts i degotissos, fins i tot durant l’estiu.   

Gruta a Ses Coves