29.12.16

NEGRURES

Quan era un nin petit, a Algaida va ocórrer un fet que em va impressionar molt i encara avui quan hi pens se'm posa la carn de gallina.

Al racó de la Plaça que dóna al carrer de Sant Joan que puja cap al del Colomer i que és el camí de Llucmajor, aleshores hi havia una fonda on treballava com a mossa, una al·lota que era de fora del poble. Aquesta al·lota tenia un germà que estava llogat a una possessió del municipi i que a vegades venia al poble a veure-la.

Un diumenge, el jove va visitar a la germana i poc després la propietària de la fonda fa trobar a faltar algunes peces de roba.

Per mala sort, a la fonda estava allotjat un tinent que quan va saber això va oferir-se a aclarir el robatori. Va interrogar els empleats i ben aviat va saber de la visita del germà de la mossa.

Detingueren el jove i el dugueren al fondet de la Casa de la Vila que servia de presó. Allà l'interrogaren dos guàrdies de tal manera que l'endemà el trobaren penjat amb la corretja fermada als barrots del finestró. Feren córrer pel poble que el jove s'havia suïcidat.



Però això no acaba aquí perquè pocs dies després, la roba perduda va aparèixer darrere d'un canterano de la fonda.

En poc temps el tinent i els dos guàrdies foren destinats fora de l'illa.


Encara eren temps de negrures i del cas mai més se'n va parlar o potser jo no em vaig assabentar.

I qui no ho cregui que ho vagi a cercar.