6.1.17

ES CAMION D'ALGAIDA



Quan vivíem a Algaida hi havia poques empreses: "Sa Farinera- electricitat", "Can Massoles", "Sa fàbrica de fideus", "Vins Amengual", "Sifons del Molí de can Xina, propietat d’en Marcelino Gómez, home de na 'Gina' Crespí" i poquetes més ... 

Es “camió d'en Mariano” que transportava mercaderies i, alguna vegada ens duia a Palma, amagats dins la cabina perquè això estava prohibit.

Aleshores el transport públic era el tren, però l'estació estava un poc enfora, just davant on hi ha el restaurant "Quatre Vents", i la línia d' autobús ("sa camiona") per concessió a la família Barceló ("Viatges Barceló"). "Sa camiona", la conduïen el propietari i els dos fills Barceló.


Però conten que abans que tot això passàs, hi havia una empresa de transport del poble ("es camión") que va tenir fallida, en part per causa del fet que us contaré:

"Idò va passar que un mal dia a l'entrada del poble pel carrer de sa Tanqueta "es camión" va atropellar un home que va morir a l'acte. Això va produir un gran trastorn. La família va denunciar a l'empresa i al xofer. Aquest deia que era culpa de l'home atropellat perquè era sord i no havia escoltat la bocina i la família que era culpa del xofer que conduïa distret. Res, que el cas va acabar en els tribunals.

L’empresa per sortir lliure de culpa va pagar una bona quantitat (8000 duros)  als viatgers perquè afirmessin que el xofer havia tocat el “claxon” o bocina des camió.... 
El resultat del judici fou favorable a l’empresa però tot el poble es va posar a favor del damnificat i l'empresa va acabar tancant."

Tot això ha quedat per a la història en una cançó feta pel canta-autor Biel Oliver “Majoral” que porta per nom “Es Camión d’Algaida”: