5.3.17

UN DIRECTOR AMB TOTS ELS PODERS

Bartomeu Bosch i Sansó (Palma, 1893 - març del 1968) Prevere i llatinista. Estudià al Seminari diocesà de Sant Pere, de Mallorca. Cursà el batxillerat com a alumne lliure de l'Institut de Palma i es titulà l'any 1916. Es llicencià en filosofia i lletres i s'especialitzà en llengua llatina.
Guanyà per oposició la càtedra de llatí de l'Institut General i Tècnic de Palma (1927), que anys després seria el Ramon Llull. El setembre del 1936 fou nomenat delegat del Rector de la Universitat de Sevilla a l'Institut de Palma i com a tal destituí el director, Sebastià Font Salvà, que uns mesos abans havia estat reelegit i tot seguit li comunicà que havia estat jubilat tot i no tenir l'edat reglamentària. El setembre del 1936 el Governador civil, Antonio Álvarez-Ossorio, el nomenà director de l'Institut i membre del Tribunal depurador del personal de magisteri (Fons Lleonard Muntaner). El 23 d'octubre fou nomenat president del Consell provincial d'ensenyament, que restablí  les càtedres de religió. Tot seguit, esdevingué president de la Comissió per a la depuració del personal dels centres d'ensenyament secundari i professional (Fons Natzaret). 
Bartomeu Bosch va tenir una disputa legal forta amb el també catedràtic de Llatí i falangista Bernat Suau Caldés que va guanyà ell. Don Bernat va passà a la secció femenina de la qual fou director. Quan B. Bosch es va jubilar l'any 1963 ell va ocupar la vacant i després fou director (1965-1975). 
Don Bartomeu fou director de l'Institut durant 19 anys (1936-1955) i també fou el propietari-director del col·legi de la Immaculada. 
Vivia a la Institució Natzaret del Terreno de la qual era el Director.
És autor de diversos manuals per a l'ensenyament del llatí als estudiants de batxillerat que foren molt utilitzats en els nostres instituts en aquella època.



Jubilat quan tenia 70 anys (1963), morí cinq anys més tard.
Per raons que desconec va deixar la direcció de l'Institut i d'impartir classes l'any anterior al que jo vaig començar els meus estudis a l'Institut Ramon Llull.