3.10.16

COVES D'ENTERRAMENT (I)


A l'època talaiòtica segurament seguien utilitzant les coves d'enterrament o els hipogeus per enterrar els morts. S'ha dit si els talaiots també tenien aquesta funció però actualment és una tesi descartada. Els talaiots eren torres de defensa i que servien, entre altres coses, de magatzem comunitari.



La manera diferent d'enterrar els morts  fa pensar que a l'illa convivien diferents comunitats amb els seus costums de tot tipus i també sobre la cultura funerària.
Per exemple l’estudi dels objectes que s'han trobat a les coves d'enterrament ha  permès saber que les persones mortes havien estat pentinades amb molta delicadesa abans de ser abandonades a la cova i que, fins i tot, els van tenyir els cabells de color vermell, potser intentant retornar-los l’essència de la vida que havien perdut. Un cop havien pentinat i tenyit els cabells, els tallaven en flocs i els posaven en uns potets. I per què? Per a ells el cap de les persones era molt important i, segurament, d’aquesta manera, guardant els cabells també mantenien l’esperit de les persones.
Entre els objectes trobats a les coves d'enterrament hi ha collarets, braçalets, agulles, botons, gerres de ceràmica.... També restes animals i vegetals (fusta carbonitzada, llavors, grans de pol·len, ossets...). Tot això ha servit per esbrinar com vivia aquella gent i com era el seu entorn.