24.10.16

PUIG DE SA MORISCA




El Puig de sa Morisca és una petita elevació muntanyosa que està situada a la localitat de Santa Ponça del municipi de Calvià (Mallorca). 
En ell s'hi troben jaciments arqueològics i restes del que va ser un talaiot de 9 metres de diàmetre, de planta circular i amb el portal en bon estat. 
En un radi de 10 quilòmetres s'han localitzat més de 15 jaciments, nou restes arquitectòniques d'interès etnològic i una àmplia representació de comunitats vegetals presents a l'arxipèlag balear. Des del cim de la muntanya s'albira una àmplia vista panoràmica la qual cosa explica l'elecció del lloc pels seus antics pobladors.

Des d’aquest indret es vigilava l’entrada de vaixells fenicis d’Ebusus per a realitzar intercanvis comercials pel  sistema de comerç silenciós (silent trade).

S'estima que el poblat va ser habitat des dels temps talaiòtics fins a l'any 1229, quan el rei Jaume I va desembarcar a l'illa amb la intenció de conquerir-la als sarraïns.

Al cim del turó es troben les restes d'una torre circular de 9 metres de diàmetre que, alhora, presenta unes murades discontínues que defensen els punts d'accés més vulnerables. Hi ha restes d'un conjunt d'habitacions d'indeterminat nombre que s'estenen al peu del turó, al costat d'un mur ciclopi que formava un segon recinte defensiu.

Es creu, que durant el recorregut cap a la capital de l'illa, les tropes de Jaume I el conqueridor, van ocupar el cim d'aquesta muntanya com a primer objectiu militar, ja que des d'aquest monticle es controla una àmplia zona i en el mateix lloc, un equip d'arqueòlegs, va descobrir el 2008 en un context del segle XIII, un petit escut de metall amb blasó que es creu dels cavallers Togores, al costat d'altres restes musulmans.