21.2.17

JOAQUIN MURRIETA (I)



El justicier de Mèxic que ha facilitat el “tema” de nombrosos guions cinematogràfics
Dibuix de Joaquín Murrieta


Joaquín Murrieta va néixer entorn de l'any 1829 en Hermosillo, estat de Sonora (Mèxic). La seva vida va transcórrer principalment a Califòrnia on va viatjar a la recerca d'or durant la febre de l'or californiana de mitjan el segle XIX.

Murrieta va sofrir la discriminació racial dels blancs nord-americans, la qual cosa va provocar que es rebel·lés contra aquella societat i les seves normes. Va defensar els drets dels nadius americans sobre les mines i va acabar per convertir-se ell mateix en un miner d'èxit. Això va despertar l'enveja dels blancs, que van violar a la seva esposa com a venjança mentre que a ell li van copejar violentament.

En aquesta època tenia lloc un tràfic il·legal de cavalls a la zona, al que es va unir Murrieta. Els seus companys en aquest negoci li van ajudar a seguir el rastre i finalment donar mort als responsables de la violació de la seva dona.

Així va néixer la banda de Murrieta, que va començar a assaltar trens a Califòrnia. Es desconeix exactament de quants membres es componia la banda: alguns creuen que solament eren cinc (pel que se'ls hauria anomenat  ‘Els cinc de Murrieta’ o ‘Els cinc Joaquines), mentre que uns altres suggereixen que el grup era més nombrós.

La banda va assassinar almenys a 14 angloamericanos i 28 xinesos, però la gent que habitava en les poblacions properes va començar a protegir tant a Murrieta com als seus.

Murrieta s'havia convertit en un “heroi popular que havia iniciat la seva carrera delictiva solament després que una torba de miners nord-americans li hagués propinat una sobirana pallissa donant-li per mort, a més de penjar al seu germà i violar i assassinar a la seva esposa… Joaquín era un personatge cavallerós i romàntic que havia jurat venjar les morts dels seus familiars i que va cometre molts delictes únicament en un esforç per esmenar les nombroses injustícies que patien els mexicans.”

Dibuix del Zorro de Charles V. Norris


Alguns registres sobre la seva vida suggereixen que podria haver existit més d'un home les accions del qual van donar motiu a la llegenda del justicier mexicà. No obstant això, els documents històrics disponibles sobre Murrieta, que podrien confirmar la veritat sobre la seva vida, són escassos, per la qual cosa els relats de les seves gestes amb prou feines poden ser considerats poc més que llegendes populars.

En 1853, la Legislatura Estatal de Califòrnia va reclutar a un grup d'homes conegut com els “Califòrnia Rangers” per atrapar i donar mort a Murrieta i la seva banda. El grup estava format per antics veterans de la guerra entre Mèxic i Estats Units. Rebien una paga de 150$ al mes per buscar a Murrieta i cobrarien una recompensa addicional de 1.000$ per la mort de Murrieta i la resta d'integrants de la seva banda...