4.12.16

ELS NOMS DE PALMA I POL·LENTIA...

María José Pena Gimeno és professora de l'àrea de Filologia Llatina del Departament de Ciències de l'Antiguitat i l'Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Té una àmplia obra escrita des de 1973 que està enumerada en la fitxa a Dialnet. Si busco en aquesta llarga llista d'articles els que tenen relació amb les illes, el primer és de l'any 2004; el segon, "Grafitos del santuario de So n'Oms: nuevos datos para el estudio de la romanización de Mallorca" és de 2005; i el 2012 publica "De Caeciliis Metellis. Sobre los orígenes de la gens y sus relaciones con el Adriático (la via Caecilia) y con las Islas Baleares".

“Los ciudadanos de Palma y Pollentia son los únicos fuera de la Península Italiana adscritos a la tribu Velina. A partir del texto de Plin. N.H. 18 (110-111) se propone establecer una relación entre este hecho -no explicado hasta ahora-, los nombres de ambas ciudades y el origen de los colonos en ellas establecidos por Cecilio Metelo, que habrían procedido de la región del Piceno. Esta hipótesis encuentra una confirmación en la tipología de los estelas funerarias con representación de la Porta Ditis, presentes en Mallorca y muy abundantes en la región umbroapeníníca.”

El Sumari és el següent:
1. Introducció a la conquesta de l'illa i fundació de les dues ciutats
2. El nom de Pollentia i de Palma
3. La tribu Vellina
4. Hipòtesi sobre la presència de la tribu Velina a Mallorca
5. Testimonis de la tribu Velina a Mallorca
6. La relació dels Caecilii Metelli amb el Piceno
7. Les relacions entre la Hispània republicana i el Piceno
8. Les esteles amb porta Ditis
Bibliografia.

"Desde Schulten hasta nuestros días, pasando por Tovar, Dolç, Mayer y Rodà y tantos otros estudiosos, se les ha dado a los nombres de 'Palma' y 'Pollentia' unas connotaciones militaristas, triunfalistas, augurales, etc. En realidad, es un hecho curioso que pueda establecerse entre ambos topónimos este tipo de relación, pero creo que es una simple casualidad; se interpreta Palma con el significado secundario de «palmas del triunfo», se pone en relación con Pollentia, que significa la «Superioridad», el «Poder», y ya tenemos el triunfo del poder de Roma. Pero tengo la impresión de que esto no es así, y de que esta idea nos ha engañado a todos durante muchos años. Existe una relación entre ambos topónimos, pero de una naturaleza totalmente distinta."

A partir d'un text de Plini que tracta de la "Cinquena regi Piceni" on apareixen topònims com "ager Praetutianus Palmensisque" i "Urbesalvia Pollentini" indaga en algun possible significat d'aquests topònims tenint en compte les restes trobades en aquestes zones. I així, en el "ager Palmensis", on s'han trobat dipòsits d'àmfores i restes de forns, indica "és possible que aquest ager rebés el seu nom no per la presència de palmeres o de margallons sinó precisament per ser apte per al cultiu de la vinya, ja que en llatí rústic, palmes, -itis és sinònim de pampinus, sarments de les vinyes ".
Indica unes formes epigràfiques (salutacions) que només han aparegut a Mallorca i Cartagena (Carthago Nova) i assenyala que probablement fossin els romans al segle I d. C. qui introduïssin la vinya i la producció de vi a Mallorca i assenyala un àmfora del segle I d. C. trobat no només a la costa sinó també a l'interior de l'illa, que es fabricava a Eivissa.

Són moltes i variades les informacions que ens ofereix aquest article, ja sobre les tribus romanes, la Velina principalment, sobre les epigrafies trobades a l'illa actualment existents en els museus illencs; les esteles trobades a Sa Carrotja i que porten la representació de la porta Ditis. Curiós és el topònim "palmer" dels que indica "tots ells són topònims antics i tots ells estan situats a la part occidental de l'illa (Alaró, Binissalem, Campos, Palma (terrenys de l'aeroport), Puigpunyent, Andratx); això pot ser una casualitat, com tantes altres d'aquest treball. a Mallorca no hi ha palmeres autòctones; sí que hi ha margallons, però no en els llocs citats. "

Vaig a acabar amb la introducció que María José Pena fa al començament d'aquest interessant article:

“El trabajo que aquí presento no ofrece ningun dato nuevo, pero es un claro ejemplo de que no siempre reflexionamos lo suficiente sobre los datos que conocemos, o de que reflexionamos condicionados, incluso inconscientemente, por una larga tradición bibliográfica. Lo que se ofrece aquí es una lectura nueva de fuentes por todos conocidas. Mi único mérito es haber mirado un mapa, algo que cada vez se hace menos, olvidando la importancia de la geografía física en el devenir de la historia, tanto antigua como contemporánea. Lo demás ha seguido por sí solo.

El planteamiento de la cuestión es muy sencillo: Palma y Pollentia son las dos únicas ciudades fuera de la Península Italiana cuyos ciudadanos fueron adscritos a la tribu Velina y creo que hay una relación entre los dos topónimos y la tribu.”

María José Pena: La tribu Velina en Mallorca y los nombres de Palma y Pollentia /en Faventia 26/2; 2004)

[Tret del Blog Alta Mar]